Tips til påskehygge hjemme

Tips til påskehygge hjemme


Påsken er en tid for å være sammen med familie og sine nærmeste, men det er også en tid der vi ønsker å lage ekstra gode måltider som gjør tiden sammen enda koseligere. Hvis vi planlegger det godt, vil det ikke være en utfordring selv om man spiser plantebasert. Det er så utrolig mange muligheter i dag, og det er kun fantasien som stopper. Når vi komponerer maten må vi tenke på at det er godt balansert. Et tips er å alltid ha tilgjengelig produkter som passer sammen med det meste og samtidig er rike i makro og mikro elementer. Slik som nøtter, solsikkefrø, gresskarkjerner, persille, tyttebær, alfaspiraler, bønnespiraler og alt som er lett tilgjengelig og kan dekorere maten, samtidig som det kan gi oss ekstra tilskudd i måltidet.
 

Her finner du noen oppskrifter som passer til en koselig påsketid sammen med familien.

 

Grønnsaks postei:

Grønnsakspostei
Ingredienser for en 30x12 cm form med postei:
1 og ½ kopp med ferdig kokt hirse
1 kopp med malte hasselnøtter
100 ml plante olje
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1 purre, kun den hvite delen
2 stangsellerier
2 fedd hvitløk
2-3 spiseskjeer soyasaus
2 stk allehånde
2 laurbærblad
1 teskje merian
1 teskje tørr persille
½ teskje timian
En stor klype muskat
Salt og pepper

Tilberedning:

1. Skjer opp purreløken i tynne skiver, varm opp litt olje på en stekepanne eller i
en gryte. Stek purreløken, laurbærbladene og allehånde på en liten varme til
purren blir myk. Mens purren stekes, skrell gulrøttene og persillerøttene og
skjer opp i små biter sammen med stangsellerien. Hakk opp hvitløken.


2. Når purren blir myk, ta ute allehånden og laurbærbladene og tilsett resten av
grønnsakene sammen med hvitløken. La det småkoke under lokk for 10-15
min, grønnsakene skal være veldig myke.

3. Ta de myke grønnsakene over i en bolle. Tilsett hirsen, nøttene, oljen og resten
av krydder og miks alt med en stavmikser til en jevn masse. Krydd med salt og
pepper etter smak. Ta massen over til formen som er dekket med bakepapir eller smurt med olje. Stek i ovn for 30-45 min i 200C.

Ta ut og la den avkjøle hele natten.


Tips: Til grønnsaksposteien kan du gjerne kombinere med ulike grønnsaker og
bruke andre matkorn enn hirse, slik som byggryn.


Inspirert av

 

Eggfri-pålegg.

Eggfri
Ingredienser:
200g tofu
100g med kokte kikerter/ kan også bruke hermetikk kikerter
4 teskjeer vegansk majones
2 teskjeer sennep
1 teskje salt
½ teskje lønnesirup
Klype kurkumin og pepper

Tilberedning:
1. Riv tofuen i smale biter og putt i en bolle sammen med kikertene. Miks litt med en
stavmikser, tilsett majones, sennep og lønnesirup. Miks igjen til du får en jevn og glatt
masse. Oppbevar i tett beholder i kjøleskap.
Egge- pålegget smaker som ekte egg .


Inspirert av

Bilde tatt av Ilona


 

 

Hummus med soltørkede tomater.

Hummus
Ingredienser:
400g kokte kikerter eller hermetikk kikerter
1 spiseskje olje fra soltørkede tomater
½ kopp med soltørkede tomater i olje
1 spiseskje tahini eller mandel smør
½ fedd hvitløk
½ teskje oregano
½ teskje spisskum

Tilberedning:
1. Putt kikertene i en bolle sammen med oljen, miks alt sammen med en stavmikser. Om
det blir vanskelig å mikse, kan du tilsette 1-2 spiseskjeer med kikert-vann.
2. Når massen blir for det meste jevn, tilsett halvparten av de opphakkete tørkede
tomatene, tahini, hvitløken, oregano og spisskum, krydd med salt og pepper. Miks alt
igjen til du får en fin og glatt masse.
3. Bland massen sammen med resten av tomatene.
Tips: Du kan tilsette andre ingredienser i hummusen og kombinere med avokado,
søtpoteter, paprika osv.

Inspirert av

 

Hjemmelagd ajvar.

Avjar
Ingredienser:
4 store røde paprikaer
1 chili paprika
1 aubergine
2 løk
4 fedd hvitløk
3 spiseskjeer olje
1 teskje søt paprika krydder
1 teskje chili krydder
Tilberedning:
1. Varm opp ovnen til 240 C. Skjer opp paprikaen i fire deler og skje ut kjernene. Skjer
chilien i to og ta ut frøene.
2. Skjer auberginen opp i 4 deler, skjer opp den ene løken i båter, la de 3 hvitløk feddene
bli i skallet. Legg de nevnende grønnsakene på en stekeplate og putt høyt i ovnen. Den
andre løken og den ene hvitløken finhakker vi.
3. Stek grønnsakene i ca. 20 min. Deretter putt de i en steke pose og lukk nøye. Etter ca
30 min, åpne opp steke posen og skrell vekk skallet på grønnsakene. Putt de over i en
bolle sammen med løken og hvitløken, og miks alt med en stavmikser. Miks til du får
smale biter med grønnsaker.
4. Tilsett olje, krydd med paprika og chili krydder og tilsett salt og pepper etter smak.
Bland alt sammen nøyaktig.


Inspirert av
 

Her er et forslag til en super dessert.

Påske dessert


Sjokolade muffins
Ingredienser:
2 kopper med hvetemel
¾ kopp med rørsukker
4 spiseskjeer bakekakao
1 teskje natron
1 teskje bakepulver
1 og ½ kopp med soya melk
2 spiseskjeer eplecider-eddik
½ kopp med olje
½ teskje vanilje sukker eller ekstrakt


Tilberedning:
1. I en stol bolle sikt mel, natron, bakepulver og bakekakao, vaniljesukker, tilsett sukker
og bland alt sammen.
2. I en egen bolle tar vi melk og eddik, og blander sammen, deretter legger den til side
for et par min. Vi tilsetter så oljen og blander alt sammen mens vi tilsetter litt og litt de
tørre produktene. Vi blander alt sammen.
3. Vi fyller muffinsformene med røren og steker i 180 C i 15 min på midten av
stekeovnen. Sjekk med en trepinne om muffinsene er ferdig, om det ikke fester seg
noe til pinnen, er de ferdige. Avkjøl og pynt med melis eller glasur.

Inspirert av

Matbildene er tatt av Fotograf Malgorzata Glogowska-Opyd.

 

Påskehygge.

Påsken er en fin tid å tilbringe ekstra tid sammen. Vi spiser god mat sammen, men har ofte også mer tid til å være sammen med lek og moro. Som f. eks å spille brettspill eller ha et kreativt verksted. Nå bli det en annerledes påske for de fleste i Norge, så da kan det være greit å ha noen kjekke brettspill hjemme, og gjerne andre aktiviteter som både barn og voksne kan hygge seg med.

Brettspill

Tips til kreative leker finner du her, blant annet dyrevennlige påskeegg som kan males på.

Tips til brettspill finner du her.