Prøv plantebasert julemat i år!
Julehøytiden er endelig her , med julelys, julemusikk – og selvfølgelig masse god mat. Tradisjonelt vil nok mange si at julemat er synonymt med pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og pølser. Men trenger det å være det? Det er mange gode grunner til å spise mer plantebasert, både for klima, dyrene og helsa. Mange ønsker å spise mer grønnere også i jula, men vet ikke helt hvor man skal starte.
Bildet er hentet fra Hanne Lenes Vegetar
Vi har samlet noen bulletproof oppskrifter på vegansk julemat fra de beste norske matbloggene. Er det fullverdig julemat? Og blir man mett? Svaret er ja - og ja!
Bildet er hentet fra Green Bonanza
Vi sier ikke at du skal bryte opp i alle juletradisjoner, men vi vil dele inspirasjon og utvide horisonten på matfronten. Bruk førjulstiden på å teste ut noen veganske retter, og imponer familien eller venner med en vegansk julemiddag! Uansett kan det alltid være fint å ha minst et vegansk alternativ på bordet, så det finnes noe mer enn bare tilbehør for de som ønsker å spise plantebasert i jula. Om et familiemedlem eller en venn kommer på besøk og har valgt å spise plantebasert (eller ønsker å gjøre det), er det så utrolig hyggelig å kunne tilby et alternativ. Eller kanskje du selv vurderer å spise grønnere?
Bildet hentet fra Veganmisjonen
Sjekk ut disse juleoppskriftene:
- De originale vegisterkaker fra Veganmisjonen
- Hanne Lene’s nøttestekTåler du ikke nøtter? Bytt nøttene ut med ristede gresskar- og solsikkekjerner, eller prøv f.eks. Vegetarbloggens julestek
- Greenbonanzas linsekaker
- Isa-kaker (Greenbonanza)
- Soyaribbe
- Superenkel oppskrift på peppersaus
- Rosenkålsalat - julens beste tilbehør
- Risengrynsgrøt uten melk
- Riskrem
- Veganske krumkaker, chokolate chip cookies og havrekjeks
- Får du aldri nok jukekaker? Sjekk ut Vegetarbloggens 17 slag!
Bildet er hentet fra Vegetarbloggen
Følg Veganerutfordringen på Facebook og Instagram for flere tips til julemat, og meld deg på Veganerutfordringen for daglig inspirasjon til å spise mer plantebasert.
Skrevet av Kamilla Kvamme.