Jern

Hovedkilden til jern i norsk kosthold er fra kornvarer og grønnsaker, og kun 20 prosent av jerninntaket kommer fra kjøtt, inkludert innmat. 

  • Hemjern er en jernform som er bundet til protein og som bare finnes i animalske matvarer. Spesielt gode kilder er blod og innmat. Rødt kjøtt har høyere jerninnhold enn hvitt. 15-35 prosent av hemjernet tas opp i tarmen.
  • Ikke-hemjern finnes i både vegetabilske og animalske matvarer. Gode kilder er bønner, linser og grove kornprodukter.
  • Vitamin C øker opptaket av jern fra kosten, mens kaffe og svart te kan hemme det.

Mange blir overrasket over at det faktisk kan være mer jern i planter enn i kjøtt. Visste du at det er mer jern i 100 gram tomatpure enn i 100 gram rødt kjøtt, og mer jern i 100 gram grønnkål enn i 100 gram svinekjøtt og kylling?


Jernmangel er ikke vanligere hos veganere og vegetarianere enn hos kjøttspisere.

 

Det er bredt anerkjent av blant annet Nordisk ministerråd og Helsedirektoratet, at riktig sammensatt kosthold uten matvarer fra dyreriket er sunt, næringsmessig fullverdig og passer i alle livsfaser.

 

 

Info@veganerutfordringen.no                           

HVEM ER VI

Personvern