5 tips til et variert kosthold


Vegetarisk kosthold er en konkret måte å ta hensyn til dyr og miljø, og det er også gunstig for helsen. Et variert vegansk kosthold passer i alle livsfaser.

Her er noen tips for å hjelpe deg med å gjøre kostholdet ditt mer variert.

 

1. Spis farger.

Handle i frukt og grønnsaker avdelingen! Jo mer fargerik du spiser, jo mer næringsstoffer får du, og desto mer variert smaker maten. Ikke glem frosne matvarer og hermetikk, da de er god mat akkurat som friske grønnsaker.


 

2. Spis nok.

Hvis du føler deg sulten til tross for at du spiser, er det lettest å spise mer eller oftere. Vegetarisk mat kan være lettere enn blandet mat, og kan spises i større porsjoner. Fordi mange vegetabilske produkter er slankere enn animalske produkter, kan du bruke mer fett i matlagingen. 

Du bør også inkludere en god proteinkilde i hvert måltid. Det kan for eksempel være tofu, seitan, hummus, bønner, linser, nøtter eller peanøttsmør. Protein finnes også i produkter som ikke generelt er tenkt som proteinkilder. For eksempel inneholder kål og fullkorn overraskende mengder protein.


 

3. Finn gode oppskrifter.


Vegetarisk mat er trendy, så magasiner og bloggere skriver om det. Få inspirasjon fra kokebøker også. Ikke glem Veganerutfordringen sine oppskrifter! Det er det 22 enkle og deilige oppskrifter satt sammen.

Instagram og Facebook er fulle av mer attraktive matbilder. Hvis du bruker sosiale medier, kan det være lurt å følge brukere som skriver om vegetarmat og bli med i vegetariske grupper. Du kan få gode ideer til dine egne hverdagsmat og til spesielle anledninger.

Hvis du har mulighet til å ta et vegetarmatkurs, kan du få mye selvtillit i din egen matlaging så vel som nye ideer. Du kan også arrangere en matlagingskveld med venner for å prøve ut interessante oppskrifter.


 

4. Lær det grunnleggende om vegansk ernæring.

Veganerutfordringen har sammen med Hepla satt sammen mye informasjon om vegansk ernæring og kostholdsimplementering i praksis. På helpla.no finner du informasjon om viktige vitaminer og sporstoffer samt protein. Også informasjon om vegansk kosthold for barn og idrettsutøvere, samt mange andre interessante og viktige temaer.

Veganerutfordringen bruker kun pålitelig kilder hvis du leter etter informasjon om vegansk ernæring. Alle ernæringstekster og retningslinjer for Veganerutfordringen er skrevet eller gjennomgått av Hepla.no. Anbefalingene fra Veganerutfordringen og Hepla.no er basert på offisielle ernæringsanbefalinger, men tar hensyn til det som er spesielt for plantebasert kosthold.

Visste du at veganere har sin egen matpyramide? Du kan finne den på Hepla.no.


 

5. En viktig ting: husk vitaminer!

Et vegansk kosthold som er velbalansert og sammensatt er helsefremmende og trygt. Imidlertid anbefales vitamin B12 og D og jod som et kosttilskudd. Den enkleste tingen å gjøre er å spise et multivitamin som har nok av disse næringsstoffene.

En liste over veganske vitamintilskudd og kosttilskudd er samlet på Vegan Products.net. Veg1, Omnivegan er for eksempel gode multivitaminer for veganere som inneholder nok vitamin B12, D-vitamin og jod.

Les mer om vitaminer her: https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/kosttilskudd-for-veganere-gravide-ammende-og-spedbarn/

Hvis du bare skal prøve et vegansk kosthold i en måned, trenger du ikke være spesielt oppmerksom på dette. Men hvis du skal fortsette som veganer etter Veganerutfordringen, så ta disse tilskuddene da.

 

 

Info@veganerutfordringen.no                           

HVEM ER VI

Personvern